Pankreas yaklaşık 15 santimetre uzunluğunda çift fonksiyonlu bir salgı bezidir. Karın boşluğunun içinde yer alan pankreasın etrafı mide, ince bağırsak, dalak ve karaciğer ile sarılmıştır. Pankreasın en geniş kısmına baş, orta kısmına gövde ve en ince kısmına ise kuyruk denir.
Pankreasın vücutta ekzokrin ve endokrin adı altında iki temel fonksiyonu ve bu iki temel fonksiyonu yerine getiren iki ayrı hücre grupları vardır. Pankreasın ekzokrin fonksiyonu sindirime yardımcı olan özsuyu salgılayıp ince bağırsağa iletmektir. Burada pankreasın salgıladığı özsu sayesinde besinlerde bulunan karbonhidrat, protein ve yağlar ayrıştırılmakta ve enerji olarak depolanmaktadır. Pankreasın endokrin fonksiyonu ise insülin ve glikojen hormonlarının salgılamasıdır. Bu hormonlar birlikte çalışarak kandaki glikozu belli seviyede tutarlar.
Pankreas içerisindeki hücreler kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlayınca tümör oluşur. Pankreas kanserlerinin büyük bir bölümünün başlangıç noktası, pankreas kanallarını çevreleyen ekzokrin hücrelerin bulunduğu bölgedir. Bu bölgede başlayan pankreas kanseri adenokarsinom olarak da bilinen ekzokrin tümörüdür. Pankreas kanserinin çok daha nadir rastlanılan türü endokrin tümörü ise adacık hücrelerinde başlamaktadır.